Протоколно определение  от 14.04.2021г. по НОХД № 27/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл. 209, ал.1 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до шест години. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 27/2021г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, сключено между  Н.Д. – мл. прокурор при Районна прокуратура – Смолян и Г.К. от АК – Пловдив – Адвокатска колегия – Пловдив, защитник на подсъдимия по горепосоченото НОХ дело В.Г.К., ЕГН: ***, роден на ....г., в гр. М., ......, адрес за призоваване гр. П., ж.к. „...“ № ..., вх. ....     

II. УСЛОВИЯ:

1. Подсъдимият В.Г.К. е привлечен в това му качество за извършено престъпление по чл.209, ал.1 НК. Това обвинение не попада в хипотезата на чл.381 ал.2 от НПК, поради което споразумението се явява допустимо.

2.  Деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл.

3.  Причинените с деянието имуществени вреди са възстановени;

4. На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от първоинстанционният съд, определението на съда по чл.382, ал.7 НПК е окончателно ( чл.382, ал.9 НПК) и има последиците на влязла в сила присъда за В. Г. К., не подлежи на въззивно и касационно обжалване.

ІІІ. ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

А. Предмет на споразумението:

Със споразумението страните постигат съгласие, че В. Г. К., ЕГН: ***, роден на ....г., в гр. М., ...., адрес за призоваване гр. П., ж.к. „...“ №..., вх...., е виновен (с форма на вина - пряк умисъл), за това, че:

на 18.07.2019 год. в к.к. „Пампорово“, общ. Чепеларе, обл. Смолян, пред ресторант „....“ с цел да набави за себе си имотна облага - 60 бр. етноризи на обща стойност 2400,00 (две хиляди и четиристотин) лева възбудил заблуждение у А.В. - куриер в „....“ ООД, клон гр.С. като се представил за получател на пратка с товарителница номер .... предназначена за В.К. от гр. Д. и с това причинил имотна вреда на „....“ ЕООД с управител Г.К. от гр. Д. в размер на 2400,00 (две хиляди и четиристотин) лева, представляваща левовата равностойност на 60 броя етноризи - престъпление по чл.209, ал.1 НК.

Б. Вид и размер на наказанието:

При обсъждане на въпроса за определяне вида и размера на наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимия за извършеното от него престъпление, страните се съгласяват, за извършеното престъпление по чл.209, ал.1 НК на подсъдимия В.Г.К., ЕГН:***, роден на ....г., в гр. М., ...., адрес за призоваване гр. П., ж.к. „....“ №..., вх.... да бъде наложено наказание при условията на чл. 54, ал.1 от НК, а именно:

·                Наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година, изпълнението на което да бъде отложено на основание чл. 66, ал.1 от НК за срок от 4 / четири/ години;

IV. ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ВРЕДИ ОТ ГОРЕПОСОЧЕНОТО ДЕЯНИЕ СА ВЪЗСТАНОВЕНИ.

V. Веществените доказателства по досъдебното производство:

19 броя ризи с бродирани червено - черни шивици в областта на гърдите размер „Л“ и 10 броя ризи от същия вид размер „М“. 10 броя ризи с бродирана черна шивица на ляв ръкав размер „М“ и 18 броя ризи от същия вид размер „Л“ – да се върнат на правоимащото лице - Г.Н.К.  управител и едноличен собственик на капитала на „....“ ЕООД.

1 бр. оптичен носител на информация - диск CD-R марка “Verbatim“ с надпис „УРИ 373000-2294 от 12.08.2019 г. от „.... и подпис“ съдържащ пет аудио файла – да остане в кориците на делото.

VI. Разноски по делото165,00 лева за изготвяне на аудио - техническа експертиза, 42,09 лева за изготвяне на оценъчна експертиза, 230,00 лева за изготвяне на почеркова експертиза, следва да се заплатят от подсъдимия В.Г.К., по сметка на ОДМВР-гр.Смолян, Банка „ДСК” ЕАД, клон Смолян, BIC:STSABGSF, IBAN: BG69STSA93003103150001.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №  27/2021г. по описа  на Районен съд Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението  на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11,20 часа.

 

                  

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                  СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                  1…………………..

                                                                  2…………………..

                                                       

Мл.прокурор Д.: Считам, че следва да се отмени мярката за неотклонение взета по отношение на К. в размер на 500 лв. и паричната сума да бъде освободена.

Адв.К.: Моля да се приспаднат разноските по делото от паричната гаранция, съответно ако не могат да бъдат приспаднати, да бъдат приведени по сметка на ОД на МВР гр.Смолян, като за разликата да се даде възможност на клиента ми да си я получи.

На основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия В. Г. К.  мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 500 лв., поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 500 лв. спрямо подсъдимия В. Г. К. , като сумата му се върне.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.